Verlies & Rouw coaching/counseling


Tijdens het leven krijgt iedereen wel met verlies te maken, verlies verschijnt in vele vormen. Het verloop van de verwerking kan ook voor ieder persoon anders verlopen. Mogelijk valt het verlies je emotioneel zwaar en kun je wat ondersteuning gebruiken. Een rouwcoach/counselor kan je helpen deze zware periode door te komen en te herstellen van dit verlies.

Bij rouw en verlies counseling staat vaak overlijden centraal, maar ook het verliezen van dierbaren door verhuizing, scheiding of ontslag kent een verwerkingsproces.

Rouwen is een heel natuurlijk en in verschillende fases verlopend proces. Je hebt tijd nodig om afscheid te nemen van wat je dierbaar was en te leren aanpassen aan de nieuwe situatie. Afwisselend kunnen verdriet, angst, woede en stress een ontlading of opstapeling van emoties vormen tijdens het rouwproces.

De duur van een rouwproces is heel persoonlijk. Er bestaan geen regels over de duur en mate van impact.  Rouwen kan heel zwaar vallen en dan kan professionele hulp gewenst zijn. Rouwbegeleiding is er voor alle vormen van rouwverwerking. Het verlies van werk, een relatie of huwelijk, vriendschappen of gezondheid kan zwaar zijn. Je ervaart een leegte en hebt tijd nodig. Een verliescounselor helpt je het gemis te verwerken.

Wat doet een rouwcoach?

Een coach/counselor begeleidt je door een moeilijke periode heen. Misschien wil je iemand wil steunen die met verlies te maken kreeg, ook dan ben je bij een rouwcoach aan het juiste adres.

Rouwverwerking kan erg verwarrend zijn en heftige emoties met zich meebrengen. 


Het kan zelfs zorgen voor verschillende emotionele of lichamelijke klachten zoals:


 • Een verminderde of te grote eetlust
 • Futloosheid
 • Slaapproblemen
 • Piekeren
 • Stress
 • Concentratieproblemen
 • Angsten
 • Overactief gedrag
 • Hoofdpijn of spierpijn

Soms heb je echt behoefte aan een luisterend oor. Omdat een rouwcoach verder van jou weg staat dan familie of vrienden, kan een objectieve  blik geboden worden en een kijk op nieuwe mogelijkheden ontstaan. Wil je jouw omgeving niet blijven belasten met jouw verdriet. Samen met een coach zoek je naar nieuwe doelen en redenen om jezelf te focussen en opnieuw met plezier ergens met bezig te zijn.

Samen met je coach kun je het verdriet leren te verwerken en nieuwe uitdagingen ontdekken die je leven weer wat kleur geven.

Rouwbegeleiding: voor wie?

Een rouwcoach is er voor iedereen die hulp zoekt met het verwerken van een verlies. Zelfs wanneer het verlies lang geleden heeft plaatsgevonden maar je het nog niet of nog onvoldoende hebt kunnen verwerken, kan een verlies & rouwcounselor/coach een grote steun zijn.


Een vorm van verlies kan zijn:


 • Het overlijden van een dierbare
 • Een echtscheiding
 • Een miskraam of abortus
 • Ongewenste kinderloosheid
 • Het verlies van een job
 • Een verhuizing
 • Het verlies van een huisdier

Iedereen rouwt op een andere wijze. Daardoor kunnen  onbegrip, spanningen en stress binnen een gezin, relatie of vriendschap ontstaan.


Rouwbegeleiding voor kinderen


Je wilt een kind zoveel mogelijk verdriet besparen. Toch is het belangrijk om bij een overlijden met je kind te praten over de dood en het afscheid.

Hoe een kind rouwt, is heel persoonlijk en varieert sterk van kind tot kind. Soms bootsen ze het rouwproces van volwassenen in hun omgeving na. Soms wachten ze weken of maanden met het aanvaarden en verwerken van het verlies. Als ouder wil je hen hier zo goed als mogelijk in helpen. Toch is het niet altijd even evident om de juiste woorden te vinden, of om de juiste ondersteuning te bieden terwijl je zelf volop aan het rouwen bent.

Een rouwcoach zorgt voor rouwbegeleiding en verliescounseling van kinderen en hun specifieke leefwereld. Een kind zal in tegenstelling tot volwassenen eerder rouwen in stukjes, met pauzes om te spelen bijvoorbeeld. De coach beantwoordt de vragen waarmee het kind zit en helpt bij hevig verdriet of gedragsproblemen. Voor het kind kan het fijn zijn om iemand neutraal te hebben om mee te praten, iemand die helpt om het verlies een plekje te geven.

Tijdens rouwbegeleiding en verliescounseling voor kinderen kan gewerkt worden met creatieve coaching vormen zoals rituelen, werkboeken, tekeningen of een rouwspel. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de leeftijd en situatie van het kind. 

 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn